čtvrtek 22. září 2016

Pod ochranou

Tato dílna byla věnovaná stromům a těm, kteří žijí pod jejich ochranou.


Materiál:

  • výkres A4, A3
  • šablona (stažena z internetu)
  • lepidlo
  • latex, akrylové a temperové barvy
  • štětce, kreditní karty, vatové tyčinky
  • barevné papíry (měkké i tvrdé) 
  • pastely, nůžky


Předkreslenou a vyřezanou šablonu prostorového stromu na tvrdém papíře formátu A4 si děti vlepily do přeloženého výkresu velikosti A3 tak, aby se celý obrázek dal rozevírat jako kniha. Strom zasadily do formátu buď na střed nebo do horní či dolní části plochy v závislosti na tom, zda si chtěly následně vyhrát s kořenovým systémem stromu či norami zvířat nebo s horizontem krajiny a oblohou. Děti na celém úkolu pracovaly dvě dílničky. Ostatní, kteří na prvním setkání chyběli, pracovali pouze s šablonou, jež na závěr podlepili barevným papírem vlastního výběru. Obě varianty před samotnou malbou děti natřely latexem. Následně malovaly temperovými i akrylovými barvami.



Do malované krajiny si děti vlepily zvířátka, jež vystřihly z barveného tvrdého papíru a domalovaly barvami nebo dokreslily pastely (Gioconda, Pentel). Jemný reliéf zvířátek s přesnými konturami těl, jež jsou často složena z několika dílů, a z formátu čnějící ocásky vtipně poutají pozornost na ploše, které dominuje hlavně rozložitý strom. Celý obrázek připomíná dvoustranu knihy, protože jeho kouzlo vyniká pouze tehdy, když je jen částečně rozevřený. 





Jako z Medvídka Pú :)

















3 komentáře:

  1. Na co je ten, latex, prosím, dobrý? Případně, lze ho něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám ho jako podmalbu, papír pak tolik nesaje a latex zanechává na povrchu zajímavou strukturu. Používám hustší konzistenci latexu a štětec s tuhými štětinami.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat