úterý 27. listopadu 2018

Jak vznikají příběhy...

Inspirováni tvorbou české ilustrátorky (nejen) dětských knih, Andrey Tachezy, jsme si vytvořili otáčecí kostky s motivy čtyř postav z pohádek, filmů, příběhů či dle vlastní fantazie. 


Materiál:
  • výkres
  • pravítko, tužka, nůžky, lepidlo
  • pastelky, fixy, linery
  • provázek, korálek

Při té příležitosti si děti osahaly konstrukci krychle, protože své kresby nelepily po jednom na dřevěné kostky, ale kreslily na výkres s předrýsovanou sítí čar, z nichž následně vznikla dutá papírová kostka o rozměrech a = 7 cm.


Před slepením jsme horní a spodní stěnou krychle provlekli provázek...


  
... a po té jsme na záložky nanesli lepidlo a krychli slepili.



Postupně jsme na provázek (vždy před slepením krychle) navlékali další kostky/díly celé skládanky, až nám vznikla celá postava. Podle proporcí, ale i podle sil dětí, se určovalo, z kolika kostek bude otáčecí skládanka zhotovená.









... tady vznikají příběhy...
Otáčením kostek si postavy vyměňují části těl a své atributy. Děti vymýšlí zajímavé situace a zápletky a rozehrávají nové neotřelé příběhy... divadlo může začít!




Superheroes

 Ironman                         Thor

 Hulk                         Captain America




Detailně propracované kresby si žádaly přiblížit se skutečným proporcím lidského těla, jednodušší kresby naopak snesly stylizaci připomínající loutky, kde je hlava vždy vyrazněji větší. V některých případech však rozhodla chuť dětí pracovat, protože úkol to byl náročnější a cesta k cíli delší.


Harry Potter a spol.

 Harry Potter                    Ronald Weasley

Hermione Granger                Ginny Weasley

Proporčnost postav byla pro děti těžkým zadáním, protože je omezovala rozporcovanost motivů a jejich vzájemné kombinování, které při otáčení vzniká. Děti si musely poradit například z pozicí paží. Dalším opravdu tvrdým oříškem bylo navazování jednotlivých dílů skládanky. Později se osvědčilo dělat si pomocné značky vždy nahoře a dole na stěně krychle hned u první postavy. Tyto pomocné body se musely přenášet i na ostatní sousedící stěny každé krychle. Jedině tak bylo napojení perfektní.



Žádné komentáře:

Okomentovat