pátek 20. října 2017

Podzimní záznamy

Už to šustí pod nohama, mlhy padají na krajinu, školáci vysbírali všechny kaštany, maminky suší ořechy na cukroví, kos ochutnal zbylá jablíčka na holých stromech v zahradě a nahodilé hřejivé paprsky slunce vytáhly ze země poslední houby - říjen. Zachytili jsme ho na krčeném papíře. Nechte se provést našimi záznamy...


Postup výroby krčených papírů je popsaný v podzimním příspěvku z loňského roku. Tentokrát jsem poučena časovou náročností vytvořila papíry s pomocí mých dětí doma před dílničkou. Tématem nebyla zvířátka a jejich zimní zásoby, ale listy, větvičky a plody podzimu, jak se nám je podařilo nasbírat na zahradě a cestou do výtvarky. 


Děti si rostliny buď přiložily na papír a obkreslily je nebo je studovaly s pastelkou v ruce na základě vlastního pozorování. Aspoň ty starší děti jsem k tomu nabádala. 




Děti obrázek zaplnily motivy, které nevybarvovaly, naznačily jen strukturu  či skladbu listů, kresebné detaily plodů a následně vyplnily pastelkami nebo pastely pozadí. Barevnost se volila buď kontrastní nebo na škále teplých a studených barev.






Pečlivě vykreslené pozadí nechalo vyniknout tvarům. Tady se ukázalo, kdo je trpělivý a pečlivý a kdo by rád byl rychle hotov ;) Děvčátka níže patřila do té první skupinky :)













Komu se nepodařilo obrázek dokončit, pokračoval na další dílničce...





...





2 komentáře: