úterý 31. května 2016

Africké kaly

Poslední květnová dílnička udělala z dětí zkušené aranžéry exotických květin. 
Děti si už mnohokrát vyzkoušely techniku zvanou dekalk, při níž přeložením papíru vzniká stranově symetrický otisk barevných skvrn. Je to kouzelná, velmi vděčná technika, která nese prvek náhody a překvapení, proto je u dětí oblíbená. Tentokrát jsme pracovali podobně s tím rozdílem, že místo skvrn děti otiskovaly nabarvené provázky, které následně z těsného sevření dvou papírů vytahovaly. Vznikaly nádherné kompozice připomínající květy africké kaly.


Materiál:
  • výkres A4, A3
  • provázky
  • temperové (akrylové) barvy
  • štětce, špejle
Děti si techniku vyzkoušely nejprve na výkresech velikosti A4, potom měly příležitost vytvořit velký obraz složený ze dvou výkresů A3.
Menší formát papíru si nejprve přeložily na dvě poloviny. Nastříhaly si provázky a nabarvily je v miskách či skleničkách z temperovou barvou. Používaly štětce nebo špejle. Nabarvený provázek uchopily mezi prsty, stáhly z něj přebytečnou barvu a rozložily jej na jednu polovinu výkresu tak, aby jeden konec provázku ležel mimo formát papíru. Druhou polovinou výkresu provázek přikryly shora a zatížily jej plastovou podložkou, kterou v dílničce využíváme na míchání barev nebo jednoduché tisky. Rukou podložku přitlačily a druhou rukou konec provázku pomalu vytahovaly ven. Po dokončení mohly celý proces opakovat s jiným provázkem a jinou barvou. 












Výkres velikosti A3 







Žádné komentáře:

Okomentovat